Forside » Ny Sneppejæger

Ny Sneppejæger

Ny Sneppejæger -
Lad oplevelsen være sneppen og jægeren værdig

Mange traditioner og ritualer er forbundet med jagten på sneppen eller Troldfuglen, som også er yndet brugt. Fra hver egn til hvert konsortie kanman se variationer af ritualerne når man udfører "nedlæggelsen af en jægers første sneppe".

Mange meninger haves, om hvilke ritualer der skal benyttes på de enkelte jagter, mange har en mening om, hvad det er, der er den oprindeligetradition er for jægeren, som nedlægger sin første sneppe. Men når alt kommer til alt, så stammer alle ritualer og traditioner for at ære sneppen eller Troldfuglen og alt dens mystik, som den gennem tiden har frembragt.

De første ritualer beskrives med hvordan sneppen sugede næringen ud af Moder jord, med sit kraftige og lange næb, når den fouragerer om natten. Jægeren viste sin underdanighed og ære, ved symbolsk, at sætte munden mod gatten og lade næringen fra Moder jord gå igennem sneppen til jægeren.

Der beskrives fra et område på midt Sjælland at "Jægeren, som nedlægger sin første sneppe, skal tage den op i næbbet, holde den mod vinden, kysse den i gatten og derefter hænge den i jagttaskens første galge; det skulle bringe jagtlykke" 

Senere dukker de første beskrivelser op, hvor jægeren ikke kysser gatten men brystet. Det beskrives at Jagtens Herre lader sneppen, liggende i herrens hat, blive kysset på brystet af jægeren, der nedlægger sin første sneppe, for at ære, den kongelige fugl. Ændringen bør ses i lyset af kongehusets ønske, hvor, årets første sneppe, blev sendt til kongehuset og fra, at vise æren til Moder jord, begyndte jægerne nu, med kysset på brystet, at vise sin ære til kongehuset.

Ritualerne og traditionerne har givet os mange muntre timer og rigtige mange gode historier, som sjældent glemmes. Hvad enten det har været for morskabens skyld eller i troen om faste traditioner. Vi har, som jægere, altid været opmærksomme på, at skabe rammerne og fastholde gode gamle traditioner.

Mange parader slutter jagten med jagthornens hyldest til sneppen, hvor jagtlederen bagefter, til stor morskab til de resterende jægere, masserer sneppen, så flokkens nyeste sneppejæger kan kysse gatten. 

Sneppen, som rangerer højest på vores vildtparader, bør æres som den kongelige fugl den er og ikke som en genstand for manglende respekt og et redskab til jægernes morskab. Dansk Sneppeklub ønsker at tilkendegive vores respekt til det mest ædle stykke fuglevildt og opfordre alle til ligeledes at dele denne respekt for sneppen.

Lad de nye kommende sneppejægere føle oplevelsen af det helt specielle – at nedlægge den første sneppe uden at blive gjort til grin. Lad jagtens vært lægge sneppen i hans hat og mens lyden af ”sneppens død” blæses i jagthornen, kysses sneppen på brystet af den nyfødte sneppejæger, til ære for det ædleste af alt fuglevildt.

Dansk Sneppeklub sender de bedste lykønskninger til alle nye sneppejæger og giver nu den nye dygtige muglighed for at downloade et diplom som bevis for den flotte bedrift.

Vi håber alle vil dele vores respekt til sneppen.

Billedet er tegnet af den sydfynske kunstner
Nana Agger og viser en moderniseret udgave af
jagtgudinden Diana og en nedlagt sneppe imens
hun omgives af et sneppefald.

Spread the love

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *