Dansk Sneppeklub – Historien bag

Sjældent har en fugl, fascineret så mange jægere over hele Europa, som Skovsneppen. Uanset hvor meget viden, der bliver delt, uanset hvor meget erfaring den enkelte jæger tilegner sig gennem årene, så kan ingen sige sig fri for at være snydt utallige gange af troldfuglen. Fascinationen og mystikken der omgiver skovsnepperne, som bulder uventet op med klappende vinger, så både hund og jæger til tider kan blive så forskrækket, at jægeren knap når at skyde, opstår når troldfuglen gang på gang overrasker og lader himlen åbne sig,for at lade sneppefaldet rammeden ens revir.

At mestre sine skud til perfektion under, til tider, vanskelige forhold, er hvad, enhver jæger forsøger at præsterer, hver eneste gang, troldfuglen tager den uventede flugt gennem grene og forbi skovens trætoppe. Men bliver troldfuglen til 2, der begge tager flugten, belønnes jægeren for hans snarrådighed og evner, ved at leverer begge snepper, gennem en ægte duble, hvor begge snepper befinder sig i luften samtidig og jægeren afgiver et skud til hvert af de 2 troldfugle, i en sammenhængende bevægelse uden bøssen, på noget tid, forlader sit faste leje ved skulder og kind.

Denne bedrift, som er forbeholdt en mindre skare af jægere, er omgivet af intet mindre end ærefrygt og med oprettelsen af Bols Snippen Club i Holland i 1949, fik bedriften en ekstra anerkendelse. Jægere fra hele Europa søgte Bols klubben for at opnå et medlemskab, der krævede 2 vidners bekræftelse af den ægte duble, inden optagelsen og fremsendelse af en flaske Genever fra Bols fabrikkerne, et diplom samt en roset kunne blive en realitet. Gennem de 34 år Bols klubben eksisterede opnåede 2945 europæiske sneppejægereet medlemskab.

Manglende tilslutning til Bols klubben, specielt efter at forårsjagten blev afskaffet, medførte en nedlæggelse i februar 1983. Detteskete i samråd med Den kgl. Hollandske Jagtklub, som var den ”faglige rådgiver” og formidler.


I erkendelse af den pludselige mangel på en æresbevisning, udført af de dygtige sneppejægere, oprettede englænderne ”Shooting Times Woodcock Club” i vinteren 1984, med samme adgangskrav, som kendetegnede Bols Snippen Club. ”Enhver mand eller kvinde, der i overværelse af 2 vidner præsterede en ægte duble, kunne ansøge om medlemskab” Ansøgningen skulle ledsages med en beskrivelse af jagten, dens sted, tidspunkt og vidnernes underskrift.

I Danmark startede Dansk Sneppeklub ud fra en helt anden vinkel, da 2 nordjyder, Halfdan Poulsen og Søren Enggaard (den kommendeformand og 2. medlem i Dansk Sneppeklub) havde dubleret snepper i efteråret 1984. Bertel Bavngaard, forfatteren til bogen ”Sneppen – Jagten og kulturen”, søgte kontakten til Bols Snippen Club gennem en længere periode, uvidende om klubbens nedlæggelse. Efter adskillige måneder kom der et venligt brev retur, der forklarede sagens sammenhæng og dermed erkendelsen af, at det enden på danske medlemmer i den berømte hollandske dublé-klub.

”Men hvorfor ikke se hvordan tilslutningen ville blive i en dansk udgave” syntes de nordjyske sneppejægere at tænke og i 1985 etablerede Aalborg Jægerklub, Dansk Sneppeklub, med Bols klubben som forbillede og med tilsvarende regler. Dansk Sneppeklub valgte dog at sætte begyndelsesåret til 1984, da det gav en glidende overgang mellem den hollandske Bols klub og Dansk Sneppeklub.

Det viste sig hurtigt at der var opbakning til den nyetableret Sneppeklub og da klubben nåede 25-års jubilæum, havde Dansk Sneppeklub rundet 56 danske medlemmer og var en attraktiv forening, der hyldede de dygtige sneppejægere.

Erik Boye tegnede Dansk Sneppeklubs logo, 2 flyvende snepper, som blev baggrunden på klubbens diplom samt broderet på de specialfremstillede slips i farverne brun eller grøn. Udover et diplom og en flaske vin fra Heering, havde optagede medlemmer eneretten til at købe et af de unikke sneppe-slips.

 
Efter 30 år, under Aalborg Jægerklub, søgte Dansk Sneppeklub nye kræfter, som skulle drive foreningen videre. Valget faldt på en gruppe fra Aarhus, der under ledelse af Lars Karnøe og Steen Andersen, forsøgte at finde det rigtige koncept, efter at Dansk Sneppeklub havde forladt de beskyttende vinger under Aalborg Jægerklub. Desværre måtte Dansk Sneppeklub lukke ned i 2009, efter et forsøg på, at finde ekstra kræfter, ikke blev fundet. På dette tidspunkt havde 125 sneppejægere opnået medlemskab af Dansk Sneppeklub.

Dygtige sneppejægere, som havde udført en ægte duble med vidner, forsøgte at få kontakt til Sneppeklubben, uden held. Historien om den hollandske Bols klub nedlæggelse uden videre omtale, så ud til at blive gengivet i den danske udgave. Ganske stille blev Dansk Sneppeklub et minde uden videre fremtid. Men sneppejægernes evner og dygtighed står og falder heldigvis ikke med en klub og en ægte duble på snepperne fremkalder en stolthed og ærefrygt, som aldrig glemmes.

Gennem den kommende periode, efter den uønskede stilstand i Dansk Sneppeklub, blev mulighederne for klubbens genoprettelse undersøgt af flere omgange. I små grupper begyndte de indledende afklaringer, men måtte sande at de grundlæggende retninger og indsatser ikke stod til mål for de enkeltes forventninger.

Skovsneppen eller Troldfuglen, som denogså har fået af navn, viser sig, til tider fra en side, som ikke er så forudsigelige. Hvor jægeren tror med sikkerhed at sneppen kommer med den første fuldmåne i november , så dukker den pludselig op ugen før. Hvor naboen melder om sneppefald, så lader det ikke til, at sneppen kunne finde ens egen revir. Måske var det ikke interessen til Dansk Sneppeklub som blev afgørende for at Dansk Sneppeklub kommende genopstandelse, men derimod passionen for Skovsneppen, der blev drivkraften for det grundlæggende arbejde, der var nødvendigt, for at få Dansk Sneppeklub til at fremstå som den nationale institution, som hylder Skovsneppen og de dygtige jægere.

Fælles interesser kommer til tider frem, når mennesker sidder i sociale og hyggelige stunder og ind imellem ender interesse og ord med handling. Hvor nordjyderne var grundlaget for opstarten af Dansk Sneppeklub anno 1985, skulle det vise sig, at det var en nordjyde, Kristian Andersen fra Pindstrup og medlem af Dansk Sneppeklub, som bragte opfordringen op og Hardy Stensgaard, som førte ide til handling, mens de skønne opgivelser på Venø lagde en behagelig afdæmpet stemning på, hvad der endte med at blive begyndelsen på en nyere version af Dansk Sneppeklub.

Skovsneppen er ikke blot en mystisk, eftertragtet og værdsat troldfugl, som kan få alle, lige fra ornitologer, biologer til jægere, til at opleve en glæde, spænding og lyst til at opleve flere situationer, når Troldfuglen, det ene øjeblik er den mest usynlige og ubekendte trækkende vadefugl og det andet øjeblik, går sneppen rundt i villahaver og fourerer, som om sneppen var den mest naturlige standfugl i byens biodiversitet.

Spørgsmålene til Skovsneppens eksistens og gebærden findes i hobetal – svarende kan der sommetider ledes længe efter, hvis man endda er så heldig at finde nogen svar.Til tider er det muligt at finde svarende på forskellige danske hjemmesider og andre gange er man heldig og finde brudstykker af det søgte i udenlandske undersøgelser på engelske, franske, spanske eller italienske hjemmesider. Og lige netop disse udfordringer, blev grundlaget for at Dansk Sneppeklub, har sat sig som mål at være, ” The one and onlyplace” og omdrejningspunktet for indsamling og deling af viden, mærkning, fortællinger, inspirationer og ikke mindst hædring af dygtige jægere, som har dubleret skovsneppen.